Dióssy Iván

katolikus pap, Vaszar

Olvasói vélemény

"Amikor a szerző felkért egy rövid vélemény megírására megjelenésre váró könyvéről, kedves emlékek elevenedtek meg szívemben-lelkemben.

Először kissé zavarban voltam, mert római katolikus papként nem minden megállapításával értek egyet a könyvében, bár nem is kell, hogy mindennel egyetértsek. Azt kerestem kezdettől fogva, ami összeköt, és elengedtem azokat, amelyek elválaszthatnának. Ezek után nagyon hálás vagyok a Szentléleknek, aki segített gyermekkori emlékeimet tudatosítanom.

Sütő Ágnessel kicsi gyermekkorunk óta ismerjük egymást. Barcikán nyaraltam minden évben testvéreimmel és Ági is játszópajtásunk volt. Nagyon felnéztünk rá, hiszen már akkor igazolt tornász versenyző volt.

Miről szóltak ezek a nyarak? Arról, ami a könyv olvasása során előjött a lelkemben, hiszen ez a könyv is erről szól: a szabadságról. Vannak kötelességek, komoly feladatok az életünkben, de meghalna a lelkünk, ha csak ezek lennének.

A szabadság megtapasztalása lelki-testi fejlődésemben fontos tényező volt. Reggeltől estig kint csavarogtunk a szabadban…volt, hogy egész nap fociztunk…kirándultunk…almát, szilvát szedtünk az út menti fákról…szüleim tiltása ellenére hűvös bányatóban úsztunk… bicikliztünk…bogarakat, ásványokat gyűjtöttünk és növényt határoztunk… más napokon, a strandon töltöttük időnket úszással, játékokkal…este pedig a szüleink-nagyszüleink csutakoltak bennünket, piszkos kis ördögfiókákat. Boldogok voltunk. Szabadok voltunk.

Hálás vagyok, mert Sütő Ágnes kitűnő könyve, a gyermek iránti felnőtt és tudatos szeretete, továbbgondolásra késztető sorai rádöbbentettek arra, mennyire hálás lehetek, hogy szabad, boldog gyermekkorom volt.

Kívánom minden kedves olvasónak, hogy részesüljön hasonló élményben. "